НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Предговор

Страници из духовната биография на Българите- Том 2
Алтернативен линк

Уважаеми читатели,


Преди пет години композиторът Димитър Грива, ученик в школата на духовния Учител Беинса Дуно, и аз подготвихме заедно и издадохме първия том на книгата "Страници из духовната биография на българите". Замисълът ни беше да направим достояние на съвременниците една малка част от безсмъртните идеи, космични закони и методи, завещани от Учителя Петър Дънов преди повече от половин век.


За съжаление, Димитър Грива напусна този свят съвсем ненадейно. С реализацията на първоначалната идея да бъде издаден и втори том, трябваше сама да се заема.


От неизчерпаемия извор на Живото Божествено Слово колкото и човек да "загребва", никога не може да го "изгребе". Като книжен обем то обхваща повече от 7 000 беседи, които по обективни причини не могат да бъдат преиздадени за кратко време. Ето защо се постарах да избера за вас, уважаеми читатели, откъси от най-драгоценното и особено актуално Слово, дадено от Учителя в периода 1911 1922 година.


Откъсите са от цикъла беседи, отпечатани под общото заглавие "Сила и живот" и са естествено продължение на първия том.


Мария Майсторова




"Моето учение на любов, на Братство и сестринство, на абсолютна свобода, в която всеки зачита правото на другите и най-големите са готови да бъдат слуги на малките и слабите. Това е то, Божественото умение!"


"Аз ви говоря като на приятели, като на ученици, които ви слагам наравно със себе си, давам ви най-хубавото, запознавайки ви е тези истини, за които никой друг от 2000 години насам не ви е говорил. Защо? Защото аз любя Бога, защото му служа с Любов и Мъдрост..."


"Всеки народ трябва да се съзнава като уд в Божественото тяло, да знае къде е мястото му и да функционира правилно, за да може да приложи Божествените идеи. А сега народите мислят, че светът е създаден заради тях."


Христовият Дух се явява сега в Славянството с център Българския народ. Освен славяни ние казваме "словени". Коренът на тази дума е думата "слово". Значи словото Божие ще стане плът в славянските народи... Мисията на славянството няма нищо общо с национализма, шовинизма, расовия егоизъм, понеже същността на неговата роля се състои в общочовешкото единение, в духа на братство между народите, надрастване на националния егоизъм... След обединението на славяните трябва да се обедини цялото човечество. Нe че славянството е елитна раса, но е благоприятна почва, която като се разработи, в нея ще поникнат семената на новото, което ще допринесе за побратимяването на народите.


Учителя



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ